Vasemmistoliiton Lahden valtuustoryhmä jätti 5.9. Kaupunginhallitukselle valtuustokysymyksen sairaudenhoitoon liittyvien lääkärintodistusten maksullisuudesta.
Lahden kaupunki ja muut Päijät-Hämeen kunnat ovat jossain vaiheessa uudelleentulkinneet lakia ja alkaneet periä maksuja terveyskeskuslääkärien ns. B-todistuksista. Voisi ajatella että kyse on lillukanvarsista. Kyse on kuitenkin periaatteellinen. Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on jo kuntia kahteen otteeseen asiassa paimentaneet. Nyt alueellisesti ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa.
Tämä todistusten maksullisuus kolahtaa myös taas koviten siihen joukkoon, johon jo ennestään terveyskeskusten lääkäri- ja hoitajamaksut osuvat kipeiten, samoin kuin lääkekorvausomavastuiden nosto. Esimerkiksi diabetes-potilainen oikea-aikainen ja oikeanlainen hoito pienituloisilla vaarantuu jo ilman tätäkin maksua. Siksi valtuustoryhmä katsoi tarpeelliseksi puuttua asiaan.
Valtuustokysymys
“Miten Lahti aikoo jatkossa toimia terveyskeskusten lakisääteisten sairauden hoitoon tarvittavien lääkärintodistusten maksuttomuuden toteutumiseksi lain tarkoittamalla tavalla. (Kansanterveyslaki (66/1972), Terveydenhuoltolaki (1326/2010), Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (912/1992).
Aluehallintoviraston tiedotteessa terveyskeskuksille todetaan, että potilaan sairauden hoitoon liittyvän lääkärintodistuksen tulee olla maksuton.
”Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut kantaa terveyskeskuksissa kirjoitettavien lääkärintodistusten maksuttomuuteen asiakaspalautteen vuoksi. Viraston saamien tietojen mukaan Parkanon terveyskeskus peri asiakkailtaan maksun niin sanotusta B-lausunnosta, joka tarvitaan Kelan erityiskorvauksen hakemiseksi pitkäaikaissairauden lääkehoidon kustannuksiin, Kelan kuntoutukseen haettaessa ja pitkäaikaisen sairasloman tarpeen osoittamiseksi. Aluehallintovirasto pyysi kantaa asiaan sosiaali- ja terveysministeriöltä, joka jätti kannanoton kuitenkin aluehallintovirastolle. Aluehallintovirasto katsoo, että edellä mainitut lääkärintodistukset ja -lausunnot ovat sairaudenhoitoon liittyviä todistuksia, joista ei kansanterveystyössä saa asiakasmaksulain mukaan periä maksua. Muiden lääkärintodistusten maksuttomuuteen virasto ei ota tällä päätöksellään kantaa.
Aluehallintoviraston käsitys on, ettei asiakasmaksulakia ja -asetusta voi tulkita niin, ettei vaikean ja pitkäaikaisen sairauden lääkehoidon kustannusten korvauksiin tarvittava ja viranomaisen vaatima (Kela) lääkärintodistus liittyisi hoitoon. Epäselvissäkin tapauksissa tulisi aluehallintoviraston mielestä käyttää perusoikeusmyönteistä tapaa asiakkaan edun mukaisesti niin, että lääkärintodistus tai -lausunto olisi pääsääntöisesti maksuton.” Avin tiedote 20.10.2015.
Lahdessa ja muualla Päijät-Hämeessä lain maksuttomaksi tarkoittamista todistuksista on alettu perimään maksua. Yhdenvertaisuuden kannalta on ongelmallista jos alueittain tulkitaan lakia eri tavalla. Esimerkiksi diabetes-potilas on Päijät-Hämeessä heikommassa asemassa kuin Länsi-ja Sisäsuomen aluehallintoviraston alueella. Länsi- ja Sisä-Suomen Avin kanta perustuu oikeudessa koeteltuihin tapauksiin, joten se olisi syytä ottaa ohjeeksi Lahdessakin.
5.9.2016 Vasemmistoliiton Lahden valtuustoryhmä”